Szárnyakat ad

2024.05.06. 17:25

Kecskédre érkezett az országjáró repülő cirkusz + fotók

Öveket becsatolni, felszálláshoz felkészülni! – ez a mondat számtalanszor elhangzott a hétvégén. A Legendák a levegőben éves programtervében a második állomás volt az idén a kecskédi repülőnap.

Wágner Zsanett

Az idén második alkalommal tartottak nagysikerű családi hétvégét a Legendák a levegőben program szervezői. Kecskédi repülőnap volt a hétvégén.

Kecskédi repülőnap
A kecskédi repülőnapon kipróbálható volt a sárkányrepülő
Fotó: Flajsz Péter

– Tizenkét éve kezdtük szervezni a Legendák a levegőben sorozatot – meséli Vécsei Mihály pilóta, aki egyben a főszervező is. – Minden gyakorló pilóta korunkban kezdődött. Növelni szerettük volna a repült órák számát és kitaláltuk, hogy szervezett keretek között is lehet ezt csinálni – tette hozzá. Az első alkalom olyan jól sikerült, hogy aztán évről évre újra megszervezték a rendezvényt. Ennyi idő alatt – folytatta – már 67 alkalommal jártunk az ország különböző pontjain és a 68. rendezvény helyszínének a már korábban is jól bevált kecskédit választottuk.

Legendák a levegőben Kecskében
Az egyik közönségkedvenc a 30 éves AN-2
Fotó: Flajsz Péter

Megtudtuk, hogy a világjárvány teljesen felülírta a számításokat. A Covid-helyzet előtt még légi parádékkal és bemutatókkal készültek a repülőnapra, azt követően már sétarepüléssé és családi hétvégévé nemesült a program. 

Olyanok vagyunk mint egy országjáró cirkusz. Csak nem vásárosok utaznak, sátorral és lovasszekérrel, hanem pilóták mennek repülőkkel és helikopterrel, minden hétvégén más és más településre

 – vont párhuzamot a főszervező. A csapat egyébként múlt héten volt Budaörsön, jövő héten pedig Bajára, Esztergomba, Nagykanizsára és Zalaegerszegre érkeznek a vasmadarak.

Legendák a levegőben
Kicsik és nagyok is találtak maguknak kellő elfoglaltságot
Fotó: Flajsz Péter

A bemutatkozó sportágak – műrepülés, motoros repülés, sárkányrepülés, lézerlövészet, repülőmodellező és drónbemutató, siklóernyőzés – mellett honvédelmi akadálypályával, valamint katonai hagyományőrzőkkel, toborzósátorral, no és persze sétarepüléssel, élményrepüléssel várta az érdeklődőket a kecskédi reptér. 

A kecskédi repülőnap szárnyakat adott

– Az időjárásra sem lehet panaszunk. Semmi akadálya nem volt annak, hogy ragyogó hétvégét töltsenek együtt a repülés szerelmesei – vont mérleget Vécsei Mihály főszervező, aki szerint nem kérdés, hogy jövőre ismét tiszteletüket tegyék a kecskédi repülőtéren. Leendő pilótáit várta a Bulldog, az AN-2, a Cessna 172, a Diamond 20, a Sárkányrepülő, az Autogyro, valamint a Robinson 44 helikopter. Egy út 10 perc volt, és géptípustól függően 15 és 28 ezer forint között mozgott. Ez volt az élményrepülés, a műrepülést 65 ezer forintért lehetett kipróbálni.

 

Legendák

A program egyik atyja, Nádas Tamás gyorsan felívelő repülős karriert futott be: 2009-től kezdve sorra gyűjtötte a címeket, az aranyérmeket a magyar bajnokságról, az Európa-bajnokságról, illetve 2012-ben a dobogó legfelső fokára állhatott a 10. Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokságon. A teljesítményét elismerve a Magyar Repülő Szövetség kétszer is megválasztotta Az Év Műrepülő Pilótájának, legutóbb 2013-ban. Nem sokkal 45. születésnapja előtt, 2014-ben katari légibemutatón, egy műrepülő-bemutató alkalmával veszítette életét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában