Kemma.hu videó

2024.05.06. 15:14

Tűzoltók napján látványos bemutatóval avatták fel az új multifunkciós járművet +fotók, videó

Szólt a sziréna a településen, ahol a helyi lánglovagok tüzet oltottak, a gyermekek pedig bottal üthettek szét egy tűzoltóautó formájú és megannyi édességet rejtő pinata játékot. Sárisápon a tűzoltók napján avatták fel hivatalosan az önkéntes tűzoltók új multifunkciós járművét.

Walczer Patrik

A tűzoltó szertár ajtajai már szombaton kora délután kinyitottak, az érdeklődőket megtekinthették az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp (ÖTES) járműállományát, sőt ki lehetett próbálni az emelőkosaras darut is, de bárki megismerkedhetett a szervezet működésével is.

Szólt a sziréna a településen, ahol a helyi lánglovagok tüzet oltottak, a gyermekek pedig bottal üthettek szét egy tűzoltóautó formájú és megannyi édességet rejtő pinata játékot. Sárisápon a tűzoltók napján avatták fel hivatalosan az önkéntes tűzoltók új multifunkciós járművét.
Rajk János plébános áldotta meg az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp új járművét.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepe hazánkban a magyar tűzoltók napja is egyben. Ezen a jeles napon ünnepséget is tartottak a sárisápi szertárnál. A Himnusz eléneklése után ifj. Szabó Imre parancsnok köszöntötte a jelenlévőket, köztük Erős Gábor országgyűlési képviselőt, Flórián bajtársukat, és a másnapi anyák napja kapcsán a jelenlévő édesanyákat is.

Folyamatos fejlődésre törekednek a tűzoltók

Ifj. Szabó Imre említette, hogy tűzoltóságuk az év 365 napján készen áll arra, hogy elhárítsák a katasztrófákat és hogy segítsék a lakosságot. Folyamatosan elemzik, mi az, amin javítani kellene és amiben fejlődni lehetne. Ennek a részét képezi az új járműbeszerzés, mellyel a legrövidebb idő alatt is reagálhatnak egy-egy riasztásra. Köszönetet mondott a Magyar Falu Programban megítélt pályázati forrásért, a működési területükön található önkormányzatok támogatásáért, a cégek segítségéért, a lakossági felajánlásokért és a tagság munkájáért.

Ezután Rajk János plébániai kormányzó megáldotta az új járművet, majd Sári Ákos Donát tűzoltó ezredes, a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója méltatta az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp csapatát. Ugyanis önkéntes tűzoltókként nemcsak tűz- és káreseteknél avatkoznak be, hanem például a mentőcsoport tagjaként országos gyakorlaton is részt vettek tavaly, melyen minősítést is szereztek. Fontos számukra a tűzmegelőzési felvilágosítási munka, de a tavaly augusztusban, a Pest vármegyében keletkezett viharkárok után is lehetett rájuk számítani. Véleménye szerint jó helyre került az új jármű, melynek minden bizonnyal jó gazdái lesznek.

Multifunkciós járművel gazdagodtak
Ifj. Szabó Imre parancsnok elmondta, hogy a régi csapatszállító kisbuszukat a kihasználatlanság miatt eladták a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálatnak. Közben számtalan hirdetést megnéztek, a céljuk az volt, hogy egy új, multifunkciós gépkocsit vásároljanak. Németországból vették meg a 2004-es évjáratú Volkswagen LT típusú járművet, melyet aztán támogatásokkal és önerőből szereltek fel és így vált lényegében egy műszaki mentő, illetve gyorsbeavatkozó kocsivá. Bár nem összkerék meghajtásos, mégis jó alkalmazkodik a terepviszonyokhoz, hiszen hátul négy kerékkel rendelkezik. A Volkswagen LT motorjában mintegy 18 ezer kilométer van csak, így szinte újszerű állapotban került Sárisápra. A járműre felszereltek egy 400 literes víztartályt és a hozzá kapcsolódó magasnyomású szivattyút. Van rajta plusz generátor inverterrel, de még beépített fényárbóccal is rendelkezik, mellyel sötétben meg tudják világítani a káresemény helyszínét. Sőt erre a kocsira került a Magyar Falu Programban elnyert támogatás révén megvásárolt, elektromos autók tüzének megfékezésére alkalmas oltólándzsa és az adó egyszázalékos felajánlásokból beszerzett magasnyomású háti oltóberendezés is.

Erős Gábor szintén méltatta a helyi tűzoltókat, akik Sárisáp mellett további öt környékbeli település biztonságáért is felelnek. Véleménye szerint példát mutatnak abban is, hogy akár falunapi rendezvényen is összetartó közösségként vesznek részt. Örömét fejezte ki, hogy a kormány által elindított Magyar Falu Program lehetőséget nyújt kis egyesületeknek a pályázati források elnyerésére,továbbá jó hír, hogy a program a jövőben is folytatódni fog. Köszönetet mondott a családoknak, hiszen a támogatásuk nélkül nem működhetne ilyen hatékonyan az egyesület.

Ezután a Szent Flórián szobor előtt koszorút helyeztek el, majd Kollár Károly, Sárisáp polgármestere is méltatta az önkéntes tűzoltókat, végül pedig átadta az önkormányzat ajándékát. A tűzoltóautó formájú pinata játékkal felejthetetlen élményt nyújtottak a gyermekeknek is. A tűzoltó nap keretében látványos tűzoltási bemutatót is tartottak, az egység az új multifunkciós járművel sietett a helyszínre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában